Hudiksvalls kommun har sju växthus där blommor till sommarens fina planteringar dras upp från frön och sticklingar. Växterna är frost- och köldkänsliga och värmen får inte understiga tolv grader.

Även växter och lökar som övervintras och vinterns amaryllisar och julblommor till kommunens olika verksamheter får sin omvårdnad i växthusen. Tidigare har man eldat med ved under dagtid och nattetid har det varit oljeeldning. Utöver det har man haft värmefläktar som drivs med direktverkande el. Under hösten 2016 ansluts fem av de sju växthusen, cirka 1500 kvadratmeter, samt personalutrymmen och verkstad till Värmevärdens fjärrvärmenät. Anna-Karin Vallin är trädgårdsmästare och hon berättar:vallin_hudiksvall

– Vi har cirka 20 000 till 25 000 plantor på tillväxt under våren och det är förödande om värmen inte fungerar. Tidigare fick vi åka hit på kvällar, nätter och helger för att kontrollera att särskilt elfläktarna orkade med och
var igång. Vi startar uppvärmningen i vecka tio och då kan det vara väldigt kallt om nätterna. Det var mycket oroligt när det var ner mot minus tjugo grader ute. Det känns tryggare med fjärrvärmen.
Att installera fjärrvärme i växthusen är också ett led i Hudiksvalls kommuns hållbarhetsprinciper och miljömål där uppvärmning och energieffektivisering i fastigheterna är en del. Enligt beräkningar kommer koldioxidutsläppen från uppvärmningen av växthusen minska med 49 ton per år genom att byta till fjärrvärme. Investeringen har fått bidrag med 390 000 kronor från Klimatklivet, en satsning från Naturvårdsverket på lokala investeringar som minskar utsläppen som påverkar klimatet.

– Hudiksvall är medlem i föreningen Sveriges ekokommuner. Kommunen arbetar idag med mycket miljötänk och då vill vi ju framförallt få bort oljan. Miljön är den stora vinsten men vi räknar också med kostnadsbesparingar på sikt. Vi har tidvis en hög förbrukning beroende på yttertemperaturerna, förklarar Anna-Karin Vallin.